CADBURY HARAM ?


Selain daripada isu-isu panas yang sedang berlaku di medan politik Teluk Intan negara juga nampaknya sedang ribut dengan isu coklat haram melibatkan produk cadbury.Banyak pihak terlibat sampaikan ada di kalangan orang Melayu yang menangis-nangis kononnya dah kotor sangat sebab dah termakan benda haram.

Biasa bab kelam-kabut ni mesti orang Melayu sedangkan pihak JAKIM dah keluarkan kenyataan yang ianya di HALALkan.Secara ringkasnya sebab perkara tersebut berlaku tanpa di sengajakan dan tanpa pengetahuan si pemakan maka ianya tidak menjadi kesalahan sehingga memerlukan orang Melayu tukar darah dan sebagainya.

Dah nama pun tak sengaja dan tanpa pengetahuan ! Nak bising-bising apa lagi ?

Terima sajalah..Simplekan ?

Baru bab termakan coklat yang ramai orang Melayu kat luar sana tak solat , tak tutup aurat , merogol , berjudi dan buat macam-macam kesalahan lagi tak bising pun !

DI TUDUH HINA SULTAN RAYER BUAT LAPORAN POLIS


Adun Seri Delima YB RSN Rayer hari ini membuat satu laporan Polis apabila terdapat pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab telah menggunakan nama beliau bagi tujuan menghina DYMM Sultan Perak.Dalam kenyataannya di laman facebook , beliau turut mengesyaki akaun facebooknya telah di godam oleh pihak-pihak tertentu bertujuan untuk mewujudkan kontroversi yang boleh mendatangkan kemudaratan bukan sahaja kepada dirinya tetapi juga rakyat Malaysia.

Sebelum itu heboh di media-media sosial pro UMNO dan BN tentang gambar beliau dan kata-katanya yang jelas menghina bukan sahaja orang Melayu tetapi juga almarhum Sultan Perak.


Sebelum ini orang-orang Melayu sering kali menuduh Rayer sebagai biadap kerana kenyataannya di dalam Sidang DUN Pulau Pinang kini kebiadapan itu berbalik kepada mereka sendiri.Sesiapa jua yang melakukan tindakan ini sememangnya punya niat untuk mencetuskan kekacauan dalam negara.

Jika di ambil kira daripada kronologi kejadian ini pasti pihak yang melakukannya adalah orang-orang Melayu yang tidak senang sejak kejadian di Pulau Pinan tempoh hari.

KERAJAAN BODOH LAKUKAN PERJANJIAN TIDAK MASUK AKAL - MAHFUZ OMAR


Ahli Parlimen PAS mengkritik program panda gergasi Malaysia dan menyifatkan tindakan membelanjakan RM60 juta untuk menjaga sepasang haiwan itu di negara ini sebagai 'perjanjian tidak masuk akal' yang dibuat oleh 'kerajaan bodoh'.

Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mafuz Omar juga mempersoalkan manfaat diperolehi oleh Malaysia daripada hasil kajian yang dibuat ke atas tingkah laku Panda kerana ia bukannya haiwan yang biasa hidup di negara ini.

"Untuk meraikan 40 tahun hubungan kita dengan China, kita membayar antara RM60  hingga RM70 juta selama 10 tahun hanya untuk panda ini. Tetapi Cina tidak memberikan wang untuk meraikan 40 tahun hubungan diplomatik ini. Ini adalah perjanjian tidak masuk akal oleh kerajaan yang bodoh.

"Mereka kata kita akan mendapat manfaat daripada kajian tingkah laku panda. Sila nyatakan apa manfaat yang kita boleh belajar daripada panda ini," kata Mahfuz pada sidang medianya di Pejabat Agung PAS, hari ini.

Menteri Alam Sekitar dan Sumber Asli, Datuk Seri G Palanivel, berkata Malaysia membelanjakan RM60 juta sehingga kini untuk membawa sepasang panda gergasi ke Malaysia.

Sebanyak RM25 juta dibelanjakan untuk bangunan haiwan ini yang berhampiran dengan Zoo Negara, manakala RM15 juta untuk pengendalian dan RM20 juta untuk sewaan empat tahun pertama.

ROMBAK RAMD CADANGAN DYANA PERLENGKAP KEPADA DASAR 1 MALAYSIA @dyanasmd


Kecoh seketika dunia politik apabila calon DAP Dyana Sofya di katakan mencadangkan supaya Rejimen Askar Melayu Di Raja di rombak dengan membuka peluang kepada bangsa-bangsa lain untuk sama-sama memberikan sumbangan terhadap negara.

Jika ianya benar maka tindakan itu di lihat punya persamaan dengan dasar-dasar yang telah di gerakkan oleh kerajaan melalui konsep 1 Malaysia yang di perkenalkan oleh kerajaan Barisan Nasional.

Pada ketika pihak tertentu sedang berusaha untuk mempertahankan dasar ortodok ini , Dyana Sofya di lihat jauh lebih kehadapan apabila dapat menterjemahkan konsep 1 Malaysia itu menjadi lebih terbuka dan benar-benar menepati matlamatnya.

Apa yang di takutkan sangat dengan perubahan dalam RAMD ?

Bukankah Malaysia merupakan sebuah negara yang memiliki rakyat daripada pelbagai lapisan masyarakat dan bangsa ? Jika kesemua mereka itu di iktiraf sebagai warganegara maka tidak ada salahnya cadangan Dyana Sofya untuk melibatkan bangsa-bangsa lain dalam perkhidmatan ketenteraan negara.

Seluruh rakyat Malaysia tanpa mengira latar belakang dan bangsa dapat sama-sama memberikan perkhidmatan serta mempertahankan kedaulatan tanahair.

Bukankah itu jauh lebih menepati konsep 1 Malaysia di mana dalam soal pertahanan negara pun rakyat mahu terlibat secara bersama tanpa perlu wujudnya perbezaan di antara bangsa.

Bukan menidakkan keupayaan bangsa Melayu tetapi keterbukaan itu di rasakan mampu memberikan lebih kebaikan bukan sahaja kepada rakyat tetapi juga kepada negara.

Walaupun ia merupakan sebahagian daripada apa yang di gelar sebagai wasiat Raja-Raja Melayu , perubahan ke arah sesuatu yang lebih baik di rasakan boleh di lakukan selagi mana ia masih menjurus kepada soal kedaulatan negara secara bersama.

Orang Melayu di lihat terlalu emosi khususnya dalam hal-hal melibatkan bangsa tetapi mereka terlupa pegangan dan fahaman ortodok seperti ini tidak akan mampu bertahan lama kerana rakyat Malaysia kini sudah semakin celik dan mahukan perubahan yang lebih baik.

Kehadiran Dyana membuktikan bahawa orang Melayu sendiri pun kini sudah mula menerima konsep kesaksamaan selagi mana ia tidak menggugat rakyat dan tanahair.

Tidak ada salahnya cadangan anak muda bernama Dyana Sofya ini dan orang Melayu seharusnya jangan melenting kerana cadangan itu datangnya daripada orang Melayu sendiri.

PAKATAN TANGGUH SEMUA GERAK KEMPEN DI TELUK INTAN

TELUK INTAN: Pakatan Rakyat menangguhkan semua aktiviti kempen Pilihan Raya Kecil (PRK) Teluk Intan bermula semalam bagi menghormati kemangkatan Sultan Perak, Sultan Azlan Shah. 

Pengarah Jawatankuasa Induk PRK Teluk Intan, Salahuddin Ayub sebaliknya berkata, jentera PAS digalakkan mengadakan majlis tahlil di surau dan masjid.

"PAS mengucapkan takziah dan berasa dukacita atas kemangkatan Sultan Perak dan sehubungan dengan itu, segala aktiviti malam ini ditangguhkan dan disambung semula esok.

"Ahli PAS digalakkan menggantikan segala aktiviti dengan majlis tahlil," katanya kepada Harakahdaily hari ini.

Pengarah Kempen DAP PRK Teluk Intan, Wong Kah Who turut merakamkan ucapan takziah kepada keluarga dan kerabat Diraja Perak di atas kemangkatan Sultan Azlan.

“Patik sekalian juga ingin mengumumkan segala aktiviti kempen DAP PRK Teluk Intan malam ini akan ditangguhkan sebagai tanda penghormatan atas kemangkatan baginda,” ujarnya dalam satu kenyataan.

Sementara itu, calon DAP yang mewakil Pakatan Rakyat pada PRK Teluk Intan, Dyana Mohd Daud dalam satu kenyataan juga merakamkan ucapan takziah kepada keluarga dan kerabat Diraja Perak di atas kemangkatan Sultan Azlan.

"Patik sebagai anak negeri Perak Darul Ridzuan merakamkan ucapan takziah kepada keluarga dan kerabat Diraja Perak di atas kemangkatan Almarhum Sultan Azlan Muhibbuddin Shah ibni Almarhum Sultan Yussuf Izzuddin Shah Ghafarullahulah pada hari Rabu 28 Mei 2014.

"Patik dengan dukungan pimpinan dan ahli DAP serta rakan-rakan Pakatan Rakyat berdoa agar Allah SWT mencucuri rahmat ke atas roh Almarhum Paduka Seri. Semoga Allah SWT menempatkan baginda di kalangan orang soleh dan takwa.

"Patik sekalian ingin menyatakan rasa dukacita dan sedih di atas pemergian Paduka Seri yang menjadi lambang perpaduan dan persaudaraan rakyat Perak Darul Ridzuan," ujarnya.

Sultan Azlan yang mangkat kira-kira jam 1.30 petang semalam akan dimakamkan di Makam Diraja Al-Ghufran selepas solat Asar, hari ini.sumber harakahdaily

MELAYU TAK KENANG BUDI , TERESA BIDAS ZAHID HAMIDI


Kenyataan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi menyelar pengundi Cina tidak mengenang budi kerana mengundi DAP tidak masuk akal kerana wakil rakyat bukan Melayu juga boleh mempertikaikan isu sama kepada pengundi Melayu, kata Teresa Kok.

Naib presiden DAP itu berkata, apa yang dilontarkan Zahid tidak mencerminkan dirinya sebagai menteri Kabinet sebaliknya seperti orang yang tidak menerima pendidikan awal.

“Semalam, kita baca Zahid kata peniaga Cina yang pilih DAP tidak kenang budi kerana orang Melayu dan India yang membeli barang, tetapi akhirnya peniaga Cina undi DAP.

“Saya selalu makan di kedai Melayu, jadi kalau orang Melayu tidak mengundi saya, bolehkah saya kata mereka tidak kenang budi kerana saya makan dan beli barang daripada peniaga Melayu. Bolehkah?

“Dia (Zahid) bercakap seperti pakcik tak masuk sekolah, tetapi dia menteri Kabinet. Bukannya orang kampung yang tidak pernah ke sekolah,” katanya ketika berucap di depan penduduk Teluk Intan di Jalan Mahkota, malam tadi.

Zahid pada Isnin menggelar kaum Cina di Malaysia yang masih mengundi DAP sebagai tidak bersyukur selepas kukuh dalam kedudukan ekonomi.

"Melayu dan India yang membantu ahli perniagaan Cina. Tetapi apabila mereka mengundi, mereka memilih DAP. Mereka tidak bersyukur," kata Zahid memberitahu penduduk Melayu di Kampung Durian Sebatang, Teluk Intan.

Kok berkata, calon Barisan Nasional (BN) Datuk Mah Siew Keong perlu menyatakan pendiriannya sama ada bersetuju dengan kenyataan Zahid atau tidak.

Katanya, dakwaan Mah sebelum ini yang tidak mahu bertanggungjawab dengan janji menteri Kabinet di Teluk Intan menggambarkannya mahu melepaskan tanggungjawab sebagai wakil rakyat.

“Kita mahu Mah jawab sama ada setuju atau tidak dengan kenyataan Zahid.

“Semalam, Mah kata, semua janji dalam Kabinet bukan janjinya. Dia tidak perlu bertanggungjawab. Maaflah, orang Gerakan cakap dengan kita, kalau Mah menang dia akan jadi menteri.

“Kalau dia bakal menteri, menteri yang buat janji, berikan tanggungjawab kepadanya,” katanya.sumber 

UMAT ISLAM MALAYSIA MENGADA-NGADA KERANA DNA BABI DALAM COKLAT.

Ketika ini heboh mengenai berita tentang DNA babi yang ditemui didalam coklat berjenama terkenal di Malaysia. Maka ramailah umat melayu/Islam di dalam negara mengamuk sehingga ada yang mahu membakar kilang pengeluaran coklat tersebut.

Penulis amat hairan, mengapakah sensitif sangat bangsa melayu di negara ini? Mengapa terlalu obses dengan perkataan babi hinggakan mengamuk tak tentu punca dengan berita kecil seperti DNA babi tersebut?

Bukankah masih banyak lagi benda-benda haram yang melayu/Islam di Malaysia harus fikirkan dan juga ambil perhatian? Mengapa hanya babi yang menjadi pertikaian seolah-olah hanya babi yang diharamkan didalam Islam?

Sebab itulah penulis menganggap umat Islam di Malaysia ini sebagai terlampau mengada-ngada dan langsung tak mampu menggunakan akal didalam soal babi, sedangkan babi juga merupakan ciptaan Tuhan seperti juga manusia.

Mengapakah umat Islam di Malaysia tetap mahu membeli juga coklat untuk dimakan walaupun ada juga yang tidak berlogo halal termasuk dari luar negara? Dan tidak adil langsung apabila kes seperti DNA babi itu timbul, umat Islam di negara ini mahu menyalahkan pengeluar coklat dan juga JAKIM.

Mati kah umat Islam jika tidak makan coklat? Akan kurus keringkah anak-anak melayu kalau tidak menjadikan coklat sebagai makanan sampingan? Jadi mengapa coklat dibeli jika umat Islam takut dan sensitif sangat dengan kesahihan halal haram dalam makanan?

Lagipun, didalam hukum Islam juga menyebut bahawa tidak menjadi kesalahan jika umat Islam termakan bahan yang mengandungi babi, jika ianya terbukti diluar pengetahuan si pemakan.

Dan umat Islam tak perlu pun menyamak bahagian mulut hingga ke lubang najis bagi menghilangkan dosa makan babi tersebut. Jadi apa yang umat Islam dan melayu didalam negara ini begitu sensitif dan mengamuk sangat? Memang mengada-ngada sungguh!

MELAYU KINI PELOPOR BUDAYA SAMSENG


Ganjil dan aneh apabila orang-orang Melayu di lihat memberikan sokongan terhadap sekumpulan orang Melayu yang telah mencemarkan kesucian Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang baru-baru ini.Tindakan menceroboh ke dalam dewan itu jelas mencerminkan sikap orang-orang Melayu yang kini sudah mula pandai mengamalkan budaya samseng yang selama ini di tujukan kepada rakyat marhain yang bangun menuntut hak mereka atas nama Pakatan Rakyat.

Walaupun isu ini di katakan bermula daripada tindakan seorang pemimpin DAP yang telah melontarkan kata-kata yang agak kasar terhadap pemimpin UMNO dalam sidang DUN , tindakan menyerbu dan menceroboh yang berlaku boleh di pertikaikan.

Melayu mungkin terlalu emosi sehingga terlupa bahawa pemimpin DAP berbangsa India itu sebenarnya menggunakan saluran yang betul dalam mengemukakan hujahnya.Malahan perkataan seperti celaka yang di lontarkan itu seharusnya mampu di selesaikan dengan hanya melibatkan pemimpin-pemimpin yang berada dalam sidang DUN.

Orang Melayu perlu tahu tidak ada salahnya Adun Seri Delima menggunakan ruang di dalam dewan untuk mengemukakan hujahnya dan beliau di lihat jauh lebih bijak daripada orang-orang Melayu sendiri kerana menggunakan saluran yang sah dan mengikut peruntukan undang-undang dalam dewan.

Sekiranya tindakan itu salah sudah barang pasti speaker adalah orang pertama yang akan menjatuhkan hukum terhadap Adun Seri Delima terbabit.

Soalnya peruntukan undang-undang mana yang di gunakan oleh kumpulan orang Melayu terbabit bagi menghalalkan tindakan mereka menceroboh sidang dewan yang mulia ?

Oleh sebab yang demikian maka kenyataan daripada Datuk Seri Anwar Ibrahim perlu di ambil kira.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mesti bertindak tegas mengheret samseng Umno yang terlibat dalam insiden pencerobohan Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulau Pinang baru-baru ini ke muka pengadilan dan tidak berat sebelah terhadap perbuatan memalukan itu.

Sama ada Zahid suka atau tidak kepada Kerajaan Negeri Pulau Pinang, tindakan samseng Umno itu terbukti jelas mencemarkan sistem demokrasi negara.

“Sekiranya kerajaan tidak mampu pertahankan peraturan undang-undang, lebih baik berundur daripada menjadi kerajaan yang lemah dan tidak bertanggungjawab,” kata Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim.sambung 

Rakyat sudah tentu mampu membezakan siapa sebenarnya yang melanggar peraturan dan siapa sebenarnya yang menggunakan undang-undang untuk bersuara.

Malaysia tak perlukan undang-undang rimba.

PEMUDA UMNO TERBUKTI PONDAN BERDEPAN DENGAN RAYER DAN DAP.

Sikap pemuda Umno yang merempuh dewan undangan negeri P.Pinang menunjukkan ketidakmampuan mereka untuk berfikir dengan matang. YB RSN Rayer hanya menyatakan kebenaran apabila melabelkan pemimpin Umno sebagai celaka.

Dimana salahnya perkataan yang diucapkan oleh YB Rayer jika dibandingkan dengan perbuatan rasuah, kezaliman dan juga penyelewengan yang dibuat oleh pemimpin Umno?

Sikap Pemuda Umno Wilayah Persekutuan pula menambahkan lagi kebodohan dikalangan generasi muda Umno. Apa salah bangunan DAP sehingga ia nak dibakar? Apa pula salah papantanda DAP hinggakan dimusnahkan dengan ganas?

Apakah Pemuda Umno terlalu pondan untuk berdepan dengan pemimpin DAP dan hanya berani menjadikan bangunan dan papantanda sebagai lawan? Kenapa papantanda dan bangunan DAP yang tidak berdosa dijadikan sasaran kebodohan Pemuda Umno?

Inilah yang dinamakan samseng taik kucing! Dan kerana samseng pondan style Pemuda Umno inilah yang menyebabkan anak muda Malaysia memilih untuk bersama dengan Pakatan Rakyat.

Hanya YB Khairy Jamaluddin sahaja yang dilihat agak matang sedikit apabila menolak perbuatan pondan-pondan dalam Pemuda Umno yang bertindak ganas merosakkan papantanda dan bangunan DUN P.Pinang. YB Khairy selayaknya berada dengan Pakatan, bukannya didalam Umno kerana Umno sudah terbukti hanya untuk orang-orang yang tak mampu berfikir dengan waras.

Disini kita dapat melihat peribadi YB Rayer yang lebih mulia dari Pemuda Umno. YB Rayer memilih untuk menggunakan saluran yang betul untuk menasihatkan pemimpin Umno. YB Rayer sudah tentu sudah habis ikhtiar menasihatkan pemimpin Umno supaya berubah menjadi baik sehingga memaksa beliau menggunakan perkataan celaka tersebut.

Dan secara umumnya, apapun perlakuan samseng serta provokasi dari Pemuda Umno langsung tidak menggentarkan YB Rayer. Buktinya, YB Rayer masih tegas menganggap Umno sebagai celaka didalam beberapa ceramah beliau di luar bangunan DUN.

Ini menunjukkan YB Rayer merupakan seorang yang berani dan bukan seperti Pemuda Umno yang pondan hanya berani tunjuk kejantanan dengan menumbuk papantanda DAP.

Pemuda Umno telah memalukan bangsa melayu yang terkenal dengan sifat berani mereka. Pemuda Umno selayaknya dibubarkan dan diharamkan menggunakan identiti melayu kerana bangsa melayu bukanlah pondan seperti mereka.

RSN Rayer Harimau Baru DAP di #bukitgelugor

Tidak dapat dinafikan lagi, kini telah muncul satu lagi ikon kepada anak muda generasi baru Malaysia yang lantang bersuara menentang kezaliman pemimpin Umno dan juga penindasan yang dilakukan oleh regim Barisan Nasional. Beliau tak lain tak bukan ialah pemimpin yang hebat dalam DAP iaitu YB RSN Rayer.

Kelantangan beliau bersuara kini menjadi buah mulut seluruh rakyat P.Pinang. Malah keberanian beliau mengingatkan kita semua kepada mendiang Karpal Singh yang kita sayangi sebelum ini.

YB Rayer kini telah menunjukkan beliau bukan sahaja dihormati oleh pihak kawan dalam Pakatan, tetapi YB Rayer juga kini amat digeruni oleh pihak musuh iaitu Umno dan juga Barisan Nasional. YB Rayer juga menjadi pendokong utama di P.Pinang untuk rakyat menaruh harapan menolak kezaliman kerajaan BN.

Sebelum ini rakyat P.Pinang serta majoriti rakyat seluruh negara agak khuatir tentang kehilangan Harimau Jelutong Karpal Singh yang meninggalkan kita dalam satu kemalangan ngeri baru-baru ini, nampaknya kehilangan tersebut segera di isi oleh YB Rayer.

Tanpa mengambil masa yang lama, YB Rayer tampil sebagai individu yang paling layak untuk mengisi tempat Harimau DAP di P.Pinang dan juga untuk "mengaum" di seluruh negara. Keberanian YB Rayer juga bakal menjadi mimpi ngeri buat semua pemimpin Umno dan BN.

Perkataan celaka yang dilemparkan oleh YB Rayer kepada pemimpin Umno sangatlah tepat dan kena pada masanya. Pemimpin Umno sudah lama dicelakakan oleh rakyat yang terseksa dibawah pemerintahan kuku besi mereka.

Rakyat kini tertindas, ekonomi terjajah, pendidikan diabaikan serta soal keselamatan dalam negara semakin meruncing dibawah regim Umno dan BN. YB Rayer telah bangun untuk membela nasib rakyat ini dengan menjadikan pemimpin Umno sebagai sasaran beliau.

Kita semua harus menyokong YB Rayer yang bertarung nyawa demi rakyat. Dan sepatutnya YB Rayer dijadikan calon untuk menyandang kerusi Bukit Gelugor setanding dengan keberanian serta kebijaksanaan beliau.

Walau bagai manapun, YB Rayer sudah pasti mampu untuk melonjakkan keadilan di negeri ini dan juga Malaysia walaupun beliau tidak menjadi Ahli Parlimen. Sokongan tetap diberikan kepada beliau oleh seluruh rakyat Malaysia kerana kehebatan beliau menentang pemimpin Umno.

POLIS SABOTAJ CUKAI JALAN JEEP KARPAL SINGH.


Berkenaan isu cukai jalan tamat tempoh kereta jenis Jeep milik mendiang Karpal Singh yang kini digunakan oleh RamKarpal untuk berkempen di Prk Bukit Gelugor, nampaknya ia sengaja diperbesarkan untuk menjatuhkan kredibiliti calon pilihan rakyat tersebut.

Mendiang Karpal Singh didakwa tak membayar cukai jalan untuk kereta tersebut dan Ramkarpal menyalahi undang-undang dengan gunakan kereta itu bagi tujuan kempen.

Sebenarnya ia merupakan tuduhan yang amat tidak logik. Amat mustahil seorang yang mempunyai kemewahan seperti mendiang Karpal tak mampu untuk membayar cukai jalan yang tidak sampai pun seribu ringgit tersebut.

Dan amat mustahil calon kesayangan masyarakat Bukit Gelugor iaitu Ramkarpal tidak tahu tentang undang-undang memandangkan beliau sendiri adalah seorang Peguam yang amat berdedikasi.

Jadi semua tuduhan yang dilemparkan kepada calon DAP ini adalah tidak berasas dan ia datang dari sumber pro BN yang memang terbukti selalu melakukan kerja-kerja fitnah didalam media sosial dan juga media semasa.

Semua ini dilakukan semata-mata untuk memburukkan nama mendiang Karpal Singh yang amat kita sanjungi serta mereka sengaja mahu menyerang peribadi Ramkarpal yang sudah pasti akan meneruskan legasi bapanya di Parlimen Bukit Gelugor nanti.

Tak mustahil pihak berwajib juga bersubahat didalam hal cukai jalan ini kerana siapa mahu percaya keluarga Karpal tak mampu membayarnya? Sudah tentu ada komplot jahat yang telah dirancang seperti kebiasaan yang dilakukan oleh pihak tertentu tersebut.