ADUN PAS TAK SOKONG AZIZAH SERAH PADA SULTAN


PAS dilihat cuba bermain tarik tali dalam isu di Selangor apabila menyatakan persetujuan dalam penolakan.Secara zahirnya PAS dilihat bersetuju dengan keputusan pucuk pimpinan PKR untuk menggantikan Tan Sri Khalid Ibrahim dengan Wan Azizah sebagai Menteri Besar.

Ini berlaku pada ketika keputusan mesyuarat PAS Pusat sebelum ini yang telah bersetuju sebulat suara untuk menamakan Wan Azizah dan Azmin Ali sebagai pilihan untuk diketengahkan sebagai pengganti Tan Sri Khalid.

Kini setelah Wan Azizah mendapat sokongan 30 Adun , PAS dilihat cuba menolak pula.

Apakah yang cuba dilakukan oleh PAS ?

PAS mengesahkan baki 13 Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) mereka tidak akan menandatangani surat Akuan Bersumpah (SD) menyokong Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai calon menteri besar Selangor.

Setiausaha Agung PAS Datuk Mustafa Ali berkata, 13 Adun tersebut tidak menandatangani sebarang SD menyatakan sokongan kepada Dr Wan Azizah seperti yang dilakukan oleh Adun PKR dan DAP.

"Tidak, perkara itu tidak berbangkit," kata Mustafa pada sidang media di ibu pejabat PAS selepas ditanya mengenai SD tersebut.

Mengenai jawatan menteri besar, Mustafa berkata pihak partinya menyerahkan kepada Sultan Selangor untuk menggunakan kebijaksanaannya bagi memilih calon yang baru.

"PAS bersetuju untuk serahkan kepada perkenan Tuanku Sultan Selangor untuk menentukan siapa pengganti bagi jawatan MB Selangor," katanya.

Pengesahan Mustafa tersebut mengesahkan hanya dua Adun PAS sahaja menandatangani SD ‎menyokong Dr Wan Azizah, iaitu Adun Hulu Klang Saari Sungib dan Adun Morib Hasnul Baharuddin.

Malah, kedua-dua Adun tersebut juga masih berdepan dengan tindakan disiplin kerana membuat tindakan awal yang membelakangi keputusan parti Islam tersebut.

Ahli jawatankuasa PAS Pusat pada 17 Ogos memutuskan untuk mencalonkan nama Dr Wan Azizah dan Azmin untuk menggantikan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Keputusan tersebut menyebabkan wujudnya pertikaian di kalangan parti dalam Pakatan memandangkan PKR bertegas untuk kekal dengan Dr Wan Azizah sebagai calon tunggal MB.

Mesyuarat majlis pimpinan PR yang bermesyuarat kemudian petang itu memutuskan untuk menghantar hanya nama Dr Wan Azizah untuk dipertimbangkan istana.

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim hari mengesahkan Pakatan sudah menghantar nama isterinya, Dr Wan Azizah kepada pihak Istana untuk diputuskan Sultan Selangor sebagai MB baru.

Anwar berkata tidak timbul isu dua nama dihantar ke istana.

"Jadi hanya satu calon dan surat itu ditandatangani pemimpin PR, Guan Eng, Mat Sabu dan saya sendiri, dan itu mencukupi," katanya kepada pemberita di Kuala Lumpur.

Esok, Khalid akan mengadap akan menghadap Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah bagi menjelaskan kedudukannya selepas hilang kepercayaaan daripada majoriti Adun.

Keputusan PAS yang menyerahkan kepada keputusan Sultan Selangor jelas bukan sahaja sudah membelakangkan keputusan yang dibuat oleh Pakatan Rakyat tetapi merupakan satu penghinaan terhadap keputusan bersama yang telah dicapai.

PAS ternyata semakin lupa diri apabila cuba bermain tarik tali atau sedang cuba berdolak-dalih ketika ini sedangkan PAS tak mungkin berada di kedudukan hari ini sekiranya Pakatan Rakyat tidak membantu.

Apakah PAS mahu membuat pusingan dengan menolak Wan Azizah ?

No comments:

Post a Comment