HARUSSANI HARUS BERTAUBAT!

Pas hari ini mendesak Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria menarik balik fatwa yang menganggap peserta demonstrasi sebagai 'bughah' (penderhaka) dan halal darah mereka.

Menurut Naib Presidennya, Tuan Ibrahim Tuan Man fatwa tersebut sangat bahaya kepada keselamatan negara dan jelas bertentangan dengan istilah Islam.

 "Fatwa beginilah yang menyebabkan ribuan penunjuk perasaan ditembak di Mesir kerana ia adalah fatwa sesat yang jauh menyimpang dari landasan Syarak.

 "...istilah 'Bughah' merujuk kepada pemberontakan bersenjata sebahagian rakyat bagi menumbangkan kerajaan Islam yang memerintah dengan penuh keadilan dan mengikut lunas syarak. "...kerana itu, ia termasuk dalam hukum hudud, bukan takzir," katanya yang dipetik menerusi kenyataan medianya hari ini.

 Mengulas lanjut, Tuan Ibrahim mempersoalkan apakah rakyat yang keluar membantah kenaikan harga barang dan kos hidup yang melampau, penentangan terhadap rasuah dan salah guna kuasa oleh pemerintah serta berleluasanya kemungkaran dalam negara adalah ‘bughah’, yang halal darah mereka. 

Oleh itu jelas Tuan Ibrahim lagi, jika sebarang fatwa yang ingin dikeluarkan oleh mana-mana mufti haruslah mendapat maklumat sebenar dengan membuat kajian, tinjauan dan memahami kes sebelum sesuatu fatwa dibuat.

 "Mufti tidak hanya boleh bergantung pada maklumat dari media perdana yang dikuasai oleh kerajaan untuk menyebarkan dakyah politik dan juga menyimpang daripada fakta. 

"Oleh itu, Pas mengesa kenyataan ini ditarik balik bagi mengelak pihak-pihak yang jahil dan pelampau agama untuk mengambil kesempatan untuk bertindak sewenang-wenangnya kerana terpengaruh dengan fatwa songsang tersebut," tegasnya. - SH

No comments:

Post a Comment