ANTARA TERNAK & KEWAJIPAN WANITA PAS BUKA MATA ORANG MELAYU


Isu masalah sosial dan kejadian-kejadian pembuangan anak sehingga menyebabkan kematian sering kali kita dengar.Seperti menjadi trend apabila ada sahaja berita sedemikian maka sudah pasti mereka yang terlibat itu terdiri daripada orang-orang Melayu yang mengaku Islam sebagai agama mereka.

Pelik sekali kerana Islam tidak pula pernah mengajar umatnya bersikap sedemikian.

Ada suara yang menyatakan punca kepada berlakunya gejala ini adalah disebabkan sikap diri yang hanyut dengan godaan hawa nafsu namun jangan sesekali menidakkan peranan mereka yang seharusnya lebih wajar mendidik.

Siapa kah mereka itu ? 

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita, Keluarga, Kebajikan dan Kesejahteraan Rakyat, Mumtaz Md Nawi mengingatkan ibu bapa supaya mendidik anak mereka sebaiknya dan bukan hanya ‘menternak’ anak.

Katanya, tindakan sebahagian ibu bapa yang lebih cenderung ke arah itu berbanding memberi pendidikan yang baik menyebabkan golongan muda kini jauh tersasar dalam matlamat hidup.

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan Hari Wanita Peringkat Negeri Kelantan, di Kelantan Trade Cantre, di sini semalam.

Program tahunan itu dianjurkan Urusetia Pembangunan Wanita, Keluarga, Kebajikan dan Kesejahteraan Rakyat.

Menurut Mumtaz lagi, peranan ibu bapa buka sekadar memberi makan atau tempat tinggal semata-mata, sebaliknya menjaga mereka tentang kewajipan sebagai hamba Allah.harakahdaily 

Satu teguran yang dirasakan amat wajar memandangkan mereka-mereka yang terlibat sering kali menyalahkan keadaan selain daripada faktor budaya barat yang menerjah masuk ke negara Malaysia.

Sorry to say takkan Islam selemah itu ?

No comments:

Post a Comment